Tillverkning av öl

Att brygga öl är en komplicerad process där olika faktorer som valet av råvaror och ölens temperatur vid de olika stegen i processen påverkar stort hur ölen smakar. Öl är en spannmålsbaserad dryck som får jäsa, och som kryddas med humle. De huvudsakliga ingredienserna är därför malt, som man utvinner ur en spannmålssort (oftast korn) via en process som kallas mältning, samt jäst och humle. Malten är kanske den viktigaste ingrediensen, då det är från maltet som jästen tar kolhydrater som sedan omvandlas till alkohol under jäsningsprocessen. Malten påverkar faktorer som sötma, färg och fyllighet i ölen, och även dess skum, medan humlen ger ölen dess beska. Trots det brukar man säga att jästen är det som påverkar ölens smak och karaktär mest. Det finns två sorters jäst, och ölen blir väldigt annorlunda beroende på vilken sort man använder. Överjäst ger ölsorter som ale, porter och stout, och är vanlig i England och på Irland. Det innebär att jästen flyter upp efter jäsningen, som bara tar ungefär en vecka. Underjäst sjunker istället, och processen tar längre tid, upp emot 10 dagar. Det är den vanligaste metoden, och används runt om hela världen.

Det första steget i processen är mältningen, som görs för att utvinna malt. Det sker genom att blötlägga kornet så att det gror, vilket frigör enzymer. Det andra steget kallas mäskning, och innebär att malten blandas med vatten i en mäskpanna, där blandningen värms upp. Det gör att enzymerna börjar förvandla kornets stärkelse till socker. Det som blir kvar efter att malten silats bort kallas för sötvört. Detta leder till steg tre i processen, vörtkokningen, som innebär just att vörten kokas. Flera saker händer med blandningen under detta steg, bland annat att man tillsätter humlen. Efter kokningen ska vörten kylas ner för att det fjärde steget ska kunna börja, nämligen jäsningen. Under jäsningen bildas både ölens alkohol och kolsyra. Beroende på ölsorten kan jästcellerna efter detta filtreras bort eller behållas, ölen kan lagras eller inte, och den pastöriseras oftast för att öka hållbarheten. Sedan återstår bara att tappa upp ölen på burk eller flaska.Tillverkning 1

Pastöriseringen görs för att döda eventuella bakterier i ölen, och renlighet är viktigt under hela processen. Det visar de åtgärder som tagits då ett bryggeri i Ulricehamn visade sig ha musspillning vid spannmålssäckarna, mögel på flera ställen och flaskor som förvarades på ett smutsigt golv. Bryggeriet stängdes ner av kommunen med order om att åtgärda felen, och all öl från bryggeriet togs ur sortiment av Systembolaget.

Om bryggningen däremot görs rätt gör de stora variationsmöjligheterna under bryggningsprocessen att det finns en öl som passar alla smaker.

Taggar × × × × × ×