Ölens effekter på kroppen

Att det är gott att ta ett glas kall öl håller nog de flesta med om. Men vad händer egentligen med kroppen när vi häller i oss detta flytande malt?

Forskare har förespråkat att öl har både positiva och negativa effekter på kroppen. På en bryggarkonferens i Bryssel år 2004 talade man till exempel om de många mineraler och nyttiga ämnen som öl innehåller. Ölens mineralbalans innebär att den innehåller mycket kalium och lite natrium, vilket är bra för kroppen. Andra nyttiga mineraler i öl är kisel och magnesium. Men öl innehåller också mycket energi i form av tomma kalorier, som lätt kan bli till övervikt om man inte ser upp, med alla hälsoproblem som det medför. Det största problemet är egentligen maten man äter till ölen, och eftersom alkohol ökar aptiten kan det vara en farlig kombination.human-761708_640

Ett måttligt intag av alkohol varje dag, till exempel i form av öl eller vin, bidrar dock enligt vissa forskare till att skydda mot kardiovaskulära sjukdomar. ”Ett måttligt intag” betyder då inte mer än två eller tre glas öl för män, och ett eller två glas för kvinnor. Dricker man mer än så per dag kan de positiva effekterna istället övergå till negativa, till exempel en ökad risk för att drabbas av olika alkoholrelaterade sjukdomar, som skrumplever, cancer i mun, strupe, inälvor och bröst, högt blodtryck och hjärtproblem, för att bara nämna några.

Att dricka öl leder som bekant även till att våra hämningar släpper, vilket kan leda till en rad olika mindre trevliga eller trevliga konsekvenser. En trevlig konsekvens kan till exempel vara att man vågar berätta hur man känner för någon man finner attraktiv, vilket kan leda till sex (som ju har många positiva effekter för vår hälsa). Små mängder öl (eller alkohol i allmänhet) verkar också sexuellt stimulerande, och ökar mäns uthållighet i sängen. Om du vill förbättra eller variera sexet på andra sätt kan sexleksaker vara en bra idé. Du hittar ett stort utbud av sexleksaker på Vuxen.se.

En annan effekt som öl har på kroppen, som är mer eller mindre harmlös men som många nog känner igen och kan irritera sig på, är att kroppen utsöndrar vätska snabbare när man dricker öl eller annan alkohol, vilket leder till att man får springa på toaletten oftare. Som tur är leder det (vanligtvis) inte till några värre konsekvenser än så.

Taggar ×