Öl till mat

Öl är en utmärkt måltidsdryck, som numera dessutom går bra att servera till en finmiddag – i och med att vi har fått tillgång till fler och fler ölsorter har även öl blivit en dryck med finsmakare och med många variationer, och det är således inte längre självklart att man ska servera vin till maten. Ölens beska stimulerar dessutom aptiten, vilket gör att den passar perfekt till en aperitif innan måltiden. Det är dock inte alla ölsorter som passar med all typ av mat, varför man bör ha några saker i åtanke när man väljer öl till maten.öl till mat

Att all öl inte passar som måltidsdryck till vissa maträtter beror på att våra fem grundsmaker (sötma, syra, sälta, beska och umami) påverkar varandra när de kombineras på olika sätt. Vissa kombinationer kan förhöja och förbättra smakupplevelsen, medan andra krockar helt. Beska är den enda smaken som i kombination med sig själv upplevs starkare. Om man till exempel äter söt mat och dricker något sött, dämpas sötman i drycken. Om däremot äter besk mat och dricker ett beskt öl, förstärks beskan i ölet. Om man tycker om beska är detta naturligtvis inget problem, men för många blir det sannolikt en smakupplevelse som inte är behaglig. Om man väljer öl som måltidsdryck för en fest eller en middag med flera gäster bör man därför vara försiktig med beskan, och följa vissa riktlinjer.

Riktigt besk öl bör man undvika helt som måltidsdryck. Som nämndes ovan stimulerar dock beskan aptiten, varför man kan reservera den beska ölen som aperitif. En öl med något mindre beska, som en ale eller pilsner, går bra att kombinera med ganska salt eller fet mat, eftersom det dämpar beskan. En klassisk ljus lager, som oftast har måttlig beska, är kanske den mest ideala måltidsölen, eftersom den passar till många olika rätter, till exempel svensk husmanskost och medelhavskost. Ljus lager och veteöl, som har liten beska, passar till het och stark mat, till exempel från det mexikanska köket, det indiska köket eller det thailändska köket.

När du väl har valt den perfekta ölsorten vill du så klart bjuda på god och fräsch mat som komplementerar den på bästa sätt. Då kan du kontakta Sandys, som bland annat kan leverera catering i Uppsala.

Taggar × × × × × × ×