Veteöl eller som det heter på tyska weißbier är en ödmjuk ölsort som låter maten spela huvudrollen utan att själv förlora karaktären, enligt DN som skriver om konsten att kombinera öl med mat. På grund av att veteölet har en mild beska passar det ihop med det mesta i matväg. Veteöl serveras dels ofiltrerat, då kallat Hefeweizen och dels filtrerat kallat Kristallweizen. En del tycker att det är gott med en jägermeister till ölen.
Överjäst öl
Veteöl är i likhet med den brittiska alen ett överjäst öl. Till skillnad från alen så används inte enbart malt från korn, utan även en viss del vetemalt. I vissa lokala områden som i södra Tyskland är andelen vetemalt ofta uppemot 50 procent. Då kallas i regel ölen Weizenbier. Vanliga typer av veteöl är weissbier och witbier.
Sura varianter
Det förekommer även sura varianter av veteöl.
Lambic kommer från Pajottenland som ligger utanför Bryssel i Belgien. Det är ett Lambik är ett spontanjäst öl som bara har genomgått en jäsning, om än i flera steg. Lambic kommer i flera sorter; Gueuze, Faro, Mars, Kriek och spännande Lambiska fruktöl.
Berliner Weiße är en specialitet för Berlin. Vanligtvis dricks den mer som en drink.
För att få bort den syrliga smaken serverar man ölet blandat med saft av hallon eller myskmadra, Waldmeistergeschmack. Därmed får ölet även en alldeles särskild färg. Det blir antingen rött eller grönt beroende på den saft man valt. Då ölen blandats med saft på det här sättet kallas det för Weiße mit Schuss. Rekommenderad temperatur 8-10° då ölet serveras då det bör drickas något kylt. Berliner Weiße förekommer också i en äldre variant kallad Weiße mit Strippe. Då har ölet blandats med lite snaps, till exempel Kümmel eller Korn.
Gose kommer från Goslar i Tyskland. Ölet är bryggt med minst 50% vetemalt. För den här lokala varianten är det vanligt med kryddsättning med salt och koriander i ölen. Vanligtvis jäses ölen med mjölksyrabakterier för att ge ölens syrlighet. En Gose smakar således både salt och syrligt.