Öl som ingrediens i bröd

Både bröd och öl är kulturhistoriskt intressanta födoämnen med långa anor som fortsätter att utvecklas trots att det egentligen handlar om väldigt enkla produkter där få ingredienser kan ge ett fantastiskt resultat. Ofta kan man kombinera öl och bröd så att intressanta smakkombinationer uppstår. Det gäller inte minst om man använder öl som degvätska eller smaksättare i bröd. Läser du vidare kommer du att få tips kring hur man bakar gott bröd med öl i receptet. Det går faktiskt även att vända på det och använda bröd istället för jäst i öl!

Tips när du bakar med öl

När man bakar bröd och utgår från ett vanligt recept där man bara byter ut den angivna degvätskan mot öl ska man öka mängden vätska lite grann. Det beror på att ölet är en mättad vätska som inte kan blandas med lika mycket mjöl som till exempel vatten. Man ska inte ta ölen direkt ur kylskåpet om man vill att brödet ska jäsa på normalt sätt. Det bör vara rumstempererat. Ett gotländsk öl vann pris i Norge men det är inte säkert att ett bröd gjort på detta öl kommer att smaka likadant som ölet. Gräddningen förändrar oftast smakerna på ett genomgripande sätt.

Andra experiment med bröd

Den som brygger sitt eget öl kan experimentera med att använda öl som inte jäst klart och då utesluta jäst från brödreceptet. Det blir ett slags surdeg som ska jäsa länge. Även vissa vinsatser kan vara intressanta att jäsa bröd utav. Bröd och vin är en klassisk kombination, läs mer på riesling.nu om du är lika intresserad av det som att bland öl i brödet. Det är egentligen inte långsökt att kalla öl för bröd i flytande form. Ingredienserna vatten, jäst och malt/mjöl är faktiskt de samma. Den alkoholhaltiga drycken kvass från Östeuropa är i grunden bara vatten med en tillsats av bröd. Det smakar, föga förvånande, som en enkel form av öl.