Ale

Ale är en ölsort som framställs genom en speciell jäsningsprocess som kallas överjäsning. Det innebär att ölen jäser under relativt kort tid, ungefär en vecka, och under högre temperaturer än normalt. Lageröl jäser i temperaturer mellan 5 och 12 grader, medan överjäsning sker vid mellan 15 och 20 grader. Ölen får en mer komplex smak av denna jäsningsprocess.

Alen tappade sin popularitet i de flesta delarna av världen under mitten av och slutet på 1800-talet till fördel för lagerölen, men i Storbritannien är det fortfarande den vanligaste ölsorten. Alen har dock sett ett uppsving i popularitet igen på senare år, i och med att ölen blivit en finsmakardryck på samma sätt som vin varit traditionellt. Detta har gjort att både traditionella och helt nya ale-sorter har börjat tillverkas och säljas.

Det är dock att generalisera att tala om ale som en ölsort, då den kan vara otroligt varierad. Dess färg kan vara allt mellan bärnstensgul och mörkare, rödbruna nyanser eller nästan svart, och ha smaknoter av så skiftande slag som blommor eller mörk choklad. Det är ingen garanti att två ale-sorter som har samma färg smakar likadant, snarare tvärtom. Daniel Eriksson, på Slottskällans Bryggeri, menar att man märker av trenden som beskrevs ovan, då öl ses mer som en findryck än något att bara berusa sig med. Han menar att svenskarna är nyfiknare i sina val av öl, vilket är till alens fördel då han också menar att det krävs en viss nyfikenhet för att dricka och uppskatta ölen. En fördom om ale är att den är tung och mäktig som en hel måltid, men Eriksson påpekar att en ale kan vara både elegantare och mer komplex än en lageröl, och att det är en upplevelse att dricka den, till skillnad från en ljus lager.Ale 1

Det är inte bara i England som alen behållit sin popularitet. I Belgien, ett land känt för sin öl, har man också bryggt och druckit ale länge. Den belgiska alen är ofta kraftigare än den engelska, och har mer sötma och fruktighet, medan den engelska har lite lägre alkoholhalt och är mer balanserad.

Om du tycker om ale vet du också att det är gott att ha något att äta till ölen. Här hittar du inspiration till vad du kan laga.

Taggar × × × × × ×