Sverige har alltid varit ett land där ölkulturen snarare varit förknippad med en fulkultur. Öl har i huvudsak druckits av en arbetarklass i form av pilsner eller olika ljusa mellanöl. Den inhemska ölproduktionen har varit starkt inriktad på lättdruckna lageröl av märken som Pripps, Falcon eller Spendrups. I takt med en internationalisering där gemene man i Sverige anammat kontinentala vanor som att gå ut och äta på vardagskvällar eller dricka mindre mängder vin utspritt över veckan istället för helgen har också öppnat upp för ölen som en sällskapsdryck.
Den brittiska pubkulturen där ölen är i centrum
Det finns någonting att lära sig av britterna som lyckats låta ölen ta plats i det allmänna umgänget på puben. Precis som fransmännen låter Champagne vara en självklar sällskapsdryck, har britterna med sin pubkultur låtit hantverksbryggd öl spela en central del av det sociala umgänget på puben. Med tanke på hur populär den engelska fotbollen blivit i Sverige genom tipslördag finns det mycket att lära för svenskar inom den brittiska ölkulturen.
Den brittiska ölkulturen är inte i huvudsak där för att dricka sig berusad utan den fokuserar på att träffas och socialiseras efter jobbet. Precis som caféer är ett samlingsställe att umgås har pubarna i England blivit en självklar plats att besöka efter t.ex. jobbet eller innan en fotbollsmatch. Där tas en öl, oftast i storleken av en pint, i någon av de alla sorter som kan serveras – oftast inhemska eller lokala fatöl.
Britterna har likt danskarna lyckats med en viss öppenhet kring att det är okej att ta en öl vid sociala tillställningar. I Danmark är det inte ovanligt att ta en öl till lunchen även under arbetsdagar. Att det snarare är regel än undantag bekräftas av den strejk Carlsberg drabbades av när de tog bort den fria lunchölen för arbetarna.
Hur ölen blir en självklar sällskapsdryck
Genom att inte låta ölen bli en festdryck och någonting som måste drickas i liter, utan istället fokusera på hantverksmässigt bryggd öl eller ale kan ölen i sig bli ett område att umgås kring. Det finns idag möjlighet att gå på öl- och whiskyprovningar, mässor, såväl som att gå med i olika klubbar som tillsammans träffas och prövar nya ölsorter. Att samlas och diskutera kring ett ölintresse är bara en av flera anledningar till varför öl är en utmärkt sällskapsdryck.
Öl är en dryckessort som finns i så många varianter, styrkor och smaker som gör att det är en dryck som är utmärkt som sällskapsdryck. Oavsett vilken social aktivitet som står på agendan finns det troligen hantverksmässigt bryggd öl som passar just den aktiviteten. Numera går det att få mikrobryggd alkoholfri öl, det går att få öl som lättöl eller öl med lägre alkoholhalt. Att göra ölen till en sällskapsdryck handlar också om en vanesak. Kanske beställs slentrianmässigt en läsk när ni äter lunch? Testa en god lättöl, eller en alkoholfri öl bryggd på motsvarande sätt som dess alkoholhaltiga motpart. Numera är den oftast minst lika god.