Olika typer av öl

Förutom vatten består vanlig öl i grunden av jäst, malt och humle. Vitt skilda öltyper med olika färg, sötma, beska, fruktighet och alkoholhalt kan sedan skapas utifrån hur dessa ingredienser blandas och behandlas. Temperaturen under jäsning och temperaturen vid behandlingen av malten är två faktorer som har stor betydelse. Bryggarnas kunskaper om ölets kemi har gett flera olika slags öl att njuta av vid olika tillfällen. Ale och lager är de två viktigaste öltyperna. Lageröl har fått sitt namn eftersom det är lagringståligt och det är den vanligaste öltypen i världen idag. Jäsningen av lager sker vid låg temperatur. Ale jäser vid högre temperatur och får mer komplex smak, tjockare skum och ofta en lite högre alkoholhalt än lager.

Ovanligare öltyper

Veteöl är öl bryggt med vete istället för malt baserad på korn. Ett veteöl karaktäriseras alltid som en ale men har en tydlig syrlighet, eller fruktighet som ölkännarna säger, i smaken. Veteöl är ofta bra törstsläckare om de dricks iskalla en varm sommardag. Öl baserat på ris och majs istället för vete eller korn ger tunnare smak och kostar mindre att producera. Porter är en mörk, nästan svart, ale med nyansrik smak där maltsockret karamelliserats. Porter vinner ofta på lång lagring – precis som ett finare vin. Trappistöl är öl av aletyp som bryggs av trappistmunkar i anslutning till kloster. Det är fylliga öl med hög alkoholstyrka och ofta en kryddig smak från örter som ingår i recepten. En viktig underkategori inom lageröl är pilsner som är ett ljust öl med tydlig humlebeska. Bocköl är en söt lager med en alkoholstyrka över 7%. Öl avnjuts bäst i sköna soffor och ölglas som utvecklats för just den öltyp som gäller. Ett öl med komplex smak ska t.ex. gärna serveras i ett tulpanformat glas som bevarar aromerna.

nasga2.se

Öl, förr och i framtiden

Vi är inne i en period där det experimenteras som aldrig förr inom ölbryggning. Det dyker upp små bryggerier som tar fram mindre serier av öl som inte låter sig kategoriseras så lätt eftersom de utvecklas med hjälp nya tekniker och ingredienser. Aldrig har det funnit så många olika typer av jäst och humle som idag och aldrig så mycket kreativitet inom bryggeribranschen. Förr i tiden jäste öl spontant vid kontakt mellan vätskan och jästsvampar som finns naturligt i luften. Spontanjäst öl är svårt att kontrollera och tar lång tid innan det är klart. Det är några få bryggerier som jobbar kommersiellt på detta sätt men allt fler vågar sig på metoden. Om du vill lära dig mer om olika öltyper och kanske prova på att brygga ditt eget öl är Svenska Ölfrämjandet en bra resurs. De håller koll på vad som händer i ölsverige och arrangerar kurser och aktiviteter.